Home>Οπτικοί>Επιστημονικά θέματα>Lasik Κλινικές επιπλοκές και η πρόληψή τους
 
Νέα Ειδήσεις
Εμπορεύματα
Εξοπλισμός
καταστήματος
Κατάλογος
Προμηθευτών
Κατάλογος καταστημάτων
Επιστημονικά θέματα
Οπτική οπτομετρία, κανονισμοί και εκπαίδευση
Σχολές οπτικής οπτομετρίας
Οπτικοί αρχική σελίδα
     










Lasik Κλινικές επιπλοκές και η πρόληψή τους

Της Ερρικα Πάππας, Οπτομέτρη


Α. Διεγχειρητικές επιπλοκές

1. Επιπλοκές του κερατοειδικού κρημνού.
Η πρώτη διεγχειρητική επιπλοκή συνδέεται με τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού. Η σωστή συναρμολόγηση και προετοιμασία του μικροκερατόμου είναι βασική για την αποφυγή των επιπλοκών του κερατοειδικού κρημνού. Η εκπαίδευση του χειρουργού και του βοηθητικού προσωπικού στις λεπτομέρειες της φροντίδας του μικροκερατόμου, είναι Θεμέλιο για τη λήψη με ακρίβεια υψηλής ποιότητας διαστρωματικών τομών. Οι επιπλοκές του κερατοειδικού κρημνού μπορούν να ταξινομηθούν σε 4 βασικές κατηγορίες:

α. Ημιιτελής κρημνός
Εάν ο μικροκερατόμος λόγω εμπλοκής του σταματήσει πριν την ολοκλήρωση πλήρους κερατοειδικού κρημνού, ή επειδή υπάρχει κάποιο εμπόδιο (όπως πλαστικό κάλυμμα, πλεονάζων επιφεφυκότας) τότε θα δημιουργηθεί ένας κρημνός με όχι ικανοποιητικό μέγεθος. Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσει η κεφαλή του μικροκερατόμου, να ελέγχεται ότι ο μικροκερατόμος περνάει ομαλά μέσα απά τις ράγες και ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο δρόμο του. Η σωστή αντιμετώπιση αυτής της μικροεπιπλοκής είναι να κλείσουμε τον κρημνό, να περιμένουμε για τρεις μήνες και να επαναλάβουμε τότε την διαδικασία.
β. Ελεύθερος κρημνός (Free caps)
Ο ελεύθερος κρημνός δεν θεωρείται επιπλοκή, καθώς όταν το LΑSΙΚ πρωτοαναπτυσσόταν, χρησιμοποιόταν η τεχνική του free cap πριν τη σμίλευση. Ορισμένες διαστάσεις του κερατοειδή επιτρέπουν ώστε να συμβεί free cap (Εικόνα 6). Είναι οημαντικά να αναγνωρίζονται αυτοί οι παράμετροί του προεγχειρητικά, καθώς αυτά επιτρέπει στο χειρουργά να τις λάβει υπόψη του και να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Ασθενείς με επίπεδους κερατοειδείς και με μέση τιμή κερατομετρικών ενδείξεων μικρότερη των 41 D, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιπλοκή αυτή. Στην περίπτωση του free cap, το μαρκάρισμα με στυλό πριν την επέμβαοη αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμο. Κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης του free cap, ενώ συντηρούμε τον κρημνό πριν την επανατοποθέτησή του, σημαντική είναι η αποφυγή υπερβολικής ξηρότητας ή οιδηματοποίησής του.

γ. Λεπτοί και διάτρητοι κρημνοί
Λεπτοί κρημνοί μπορεί να προκληθούν απά την κακή ποιότητα της λάμας και μερικές φορές παρατηρούνται σε πολύ επίπεδους κερατοειδείς. Οι διάτρητοι κερατοειδικοί κρημνοί οφείλονται κατά κύριο λόγο σε μη επαρκή ενδοφθάλμια πίεοη ή σε πολύ κυρτούς κερατοειδείς. Απώλεια της αναρρόφηοης μπορεί να οδηγήσει σε λεπτούς, ή ακανόνιστους κερατοειδικούς κρημνούς. Αυτή είναι η πιο συνήθης σοβαρή επιπλοκή κρημνού που μπορεί να συμβεί στον αρχάριο χειρουργό του LASIK. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί λέιζερ στις περιπτώσεις που υπάρχουν λεπτοί και ακανόνιστοι κερατοειδικοί κρημνοί. Η ιδανική αντιμετώπιση στην περίπτωση αυτή είναι η επανάληψη του LΑSΙΚ μετά την πάροδο 3 μηνών.
δ. Διάτρητος κερατοειδής
Η επιπλοκή αυτή αποφεύγεται εφόσον υπάρχει επαρκής εκπαίδευση του χειρουργού και του προσωπικού και όταν ακολουθείται ένα σταθερό πρωτόκολλο. Ο κυριότερος παράγοντας για την πρόκληση αυτής της επιπλοκής είναι η απουσία της βάσης του μικροκερατόμου. Με τα νέα μοντέλα μικροκερατόμου όπου η βάση είναι ενσωματωμένη και σταθερή δεν υπάρχει πιά αυτός ο κίνδυνος. Είναι ευθύνη του χειρουργού να ελέγξει τη σωστή συναρμολόγηση του μικροκερατόμου πριν απά κάθε LΑSΙΚ.

 

 

< Επιστροφή

 

 

 
Ψάξτε στο Eye-Net

 


Copyright Eye-Net. All rights reserved