Home>Οπτικοί>Επιστημονικά θέματα>Το οξύ Γλαύκωμα
 
Νέα Ειδήσεις
Εμπορεύματα
Εξοπλισμός
καταστήματος
Κατάλογος
Προμηθευτών
Κατάλογος καταστημάτων
Επιστημονικά θέματα
Οπτική οπτομετρία, κανονισμοί και εκπαίδευση
Σχολές οπτικής οπτομετρίας
Οπτικοί αρχική σελίδα
     










Το οξύ Γλαύκωμα

ΜΟΡΦΕΣ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

Στο γλαύκωμα διακρίνονται ποικίλες μορφές, βασικά όμως διακρίνουμε τις εξής:

  • Συγγενές Γλαύκωμα
  • Επίκτητο Γλαύκωμα
    • Πρωτοπαθές
      • Ανοικτής γωνίας
      • Κλειστής γωνίας
    • Δευτεροπαθές

Οξύ γλαύκωμα:


Ορισμός: Καθώς η γωνία του πρόσθιου θαλάμου κλείνεται από την κατάφυση της ίριδας (η οποία βρίσκεται σε επαφή με το τραμπέκουλο) το υδατοειδές υγρό δεν είναι σε θέση να φθάσει στο σύστημα αποχέτευσης το οποίο επιτρέπει την έξοδό του από τον πρόσθιο θάλαμο έχουμε οξύ γλαύκωμα της κλειστής γωνίας

Κατηγορίες:

Το οξύ γλαύκωμα της κλειστής γωνίας μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κλινικά στάδια οι οποίες δεν είναι απόλυτες αλλά υπάρχει σταδιακή μετάβαση από την μία στην άλλη.
Το πρώτο στάδιο λέγεται προδρομικό του οξέως γλαυκώματος κλειστής γωνίας. Ο ασθενής στο τέλος θα παρουσιάσει μια πραγματική απόφραξη της γωνίας του πρόσθιου θαλάμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο ασθενής είναι τελείως ασυμπτωματικός. Εάν γίνει γωνιοσκοπία θα αποδειχθεί η ύπαρξη μιας στενής γωνίας η οποία είναι ικανή να κλείσει ενώ σε περίπτωση ενός τεστ πρόκλησης θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Στο επόμενο στάδιο έχουμε εναλλαγές αποκλεισμού και ανοίγματος της γωνίας του προσθοπίσθιου θαλάμου επαναλαμβανόμενα με συμπτωματολογία ολοένα και πιο βίαια. Η διάρκεια αυτού του σταδίου είναι μερικοί μήνες αλλά μπορεί να διαρκέσει και σημαντικά περισσότερο. Όταν έχουμε την απόφραξη της γωνίας η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται ραγδαία ενώ όταν φθάσει τα 40-45 mmHg ο κερατοειδής γίνεται οιδηματώδης. Γι' αυτό έχουμε και την χαρακτηριστική όραση φωτοστέφανων ή τόξων φωτός.
Στη συνέχεια, έχουμε το στάδιο το ονομαζόμενο αποκλεισμού της γωνίας . Αυτή είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις έκτακτης οφθαλμολογικής ανάγκης. Εδώ έχουμε απότομη αυτή αύξηση της πίεσης εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες και προκαλεί πολύ έντονο περικογχικό και βολβικό πόνο. Εάν η πίεση αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό (70 mmHg), ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε προκαλεί ναυτία και έμετο. Το μάτι γίνεται ερυθρό με έντονη περικεράτεια ένεση, ο κερατοειδής εμφανίζεται θολός και ο πρόσθιος θάλαμος είναι πολύ αβαθής. Η όραση είναι πολύ ελαττωμένη ή έχει χαθεί. Η κόρη βρίσκεται σε μυδρίαση και δεν αντιδρά στο φως.
Η οφθαλμοσκόπηση συνήθως δεν είναι δυνατή και η γωνιοσκοπία (εάν μπορεί να γίνει) αποκαλύπτει απόφραξη της γωνίας του πρόσθιου θαλάμου. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί αμέσως τότε θα έχουμε μόνιμες βλάβες στο οπτικό νεύρο με ανάλογες αλλοιώσεις του οπτικού πεδίου.

 

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα

 

 

 
Ψάξτε στο Eye-Net

 


Copyright Eye-Net. All rights reserved