Home>Οπτικοί>Επιστημονικά θέματα>Lasik Κλινικές επιπλοκές και η πρόληψή τους
 
Νέα Ειδήσεις
Εμπορεύματα
Εξοπλισμός
καταστήματος
Κατάλογος
Προμηθευτών
Κατάλογος καταστημάτων
Επιστημονικά θέματα
Οπτική οπτομετρία, κανονισμοί και εκπαίδευση
Σχολές οπτικής οπτομετρίας
Οπτικοί αρχική σελίδα
     










Lasik Κλινικές επιπλοκές και η πρόληψή τους

Της Ερρικα Πάππας, Οπτομέτρη


Το LASIK είναι η πιο δημοφιλής διαδικασία διόρθωσης της όρασης με λέιζερ στην Αμερική τα τελευταία χρόνια. Ενώ το 1996 καταλάμβανε το 1Ο% των 1ΟΟ.ΟΟ0 διορθωτικών επεμβάσεων, το 2000 περιμένουμε να φθάσει το 95% των 1.2ΟΟ.000 προβλεπόμενων επεμβάσεων. Το LASIK μπορεί να εφαρμοστεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές όπως με ένθεση φακικών ενδοφακών (Bioptics). Το LASIK (laser in situ keratomileusis) είναι συνδυασμός μικροχειρουργικής με λέιζερ. Τα δύο κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του LASIK είναι το λέιζερ και ο μικροκερατόμος. Παρόλο. που οι τεχνικές χειρουργικής του κερατοειδή συνήθως δεν παρουσιάζουν επιπλοκές που συναντάμε στην ενδοφθάλμια χειρουργική, αυτές που παρουσιάζονται στο LASIK οφείλονται κατά μεγάλο βαθμό στη χρήση του μικροκερατόμου και στη λειτουργία του excimer λέιζερ.


Βασική Μέθοδος
  • Μια σταγόνα αναισθητικού ενσταλλάσεται στον οφθαλμό του ασθενή και τον αναισθητοποιεί. Ο οφθαλμίατρος ανοίγει τα βλέφαρα του ασθενή και μαρκάρει τον κερατοειδή με ένα στυλό με μελάνι που διαλύεται ατο νερό, ως οδηγό για την επανατοποθέτηση του κρημνού αργότερα (Εικόνα 1).
  • Στον οφθαλμό εφαρμόζεται ένας δακτύλιος αναρρόφησης που ανεβάζει την πίεση του ματιού και το κρατά σταθερό καθώς ο μικροκερατόμος, ένα εργαλείο που κόβει, τοποθετείται στην σωστή θέση και κλειδώνει στο σημείο εκκίνησης (Εικόνα 2).
  • Αφού ο κερατοειδής ενυδατώνεται, ο μικροκερατόμος γλιστρά κατά μήκος της επιφάνειας του και κόβει τα εξωτερικά στρώματα. Ο μικροκερατόμος σταματά αυτόματα, αφήνοντας ένα μικρό τμήμα άκοπο το οποίο λειτουργεί ως σύνδεσμος με τον υπόλοιπο κερατοειδή (Εικόνα 3).
  • Στη συνέχεια ο δακτύλιος αναρρόφησης και ο μικροκερατόμος αποσύρονται και η όραση επανέρχεται. Ο οφθαλμίατρος ανασηκώνει τον κερατοειδικό κρημνό και με τον τρόπο αυτό εκθέτει τις υποκείμενες εσωτερικές στιβάδες που πρέπει να αφαιρεθούν με το λέιζερ (Εικόνα 4).
  • Με τη καθοδήγηση ενός προγράμματος κομπιούτερ, το excimer λέιζερ σμιλεύει τον κερατοειδή. Για να διορθωθεί η μυωπία, το λέιζερ "τρώει" τον κερατοειδή στο κέντρο και τον κάνει πιο επίπεδο. Για την υπερμετρωπία αφαιρείται ένας δακτύλιος ιστού στην περιφέρεια του κερατοειδή και τον κάνει πιο κυρτό. Στο τέλος ο κρημνός τοποθετείται πίσω στη Θέση του (Εικόνα 5).


 

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα

 

 

 
Ψάξτε στο Eye-Net

 


Copyright Eye-Net. All rights reserved