Home>Κοινό>Νέα
 
Οπτικά-Οπτομετρία
Φακοί Επαφής
Γυαλιά
Νέα - Ειδήσεις
Κατάλογος Καταστημάτων
Ρωτήστε τους ειδικούς
Απαντήσεις από τους ειδικούς
Κοινό αρχική σελίδα
Νέα

Τα παιχνίδια Virtual Reality (εικονικής πραγματικότητας) και η όραση.

Τα παιχνίδια Virtual Reality είναι το νεώτερο είδος videogames υψηλής τεχνολογίας τα οποία γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία. Καθώς είναι πολύ πρωτότυπα και ευχάριστα σαν παιχνίδια τα παιδιά (αλλά και πολλοί μεγάλοι) χρειάζεται να καταλάβουν τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν στην όραση.

Για τη χρήση των παιχνιδιών αυτών απαιτείται ένα ειδικό κράνος σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει όσο το δυνατόν καλύτερα την αντίληψη του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το κράνος αυτό παρέχει ήχο καθώς είναι εφοδιασμένο με ειδικά ακουστικά και εικόνες μέσω δύο ειδικών οθονών σε μέγεθος μινιατούρας. Για να μπορεί να γίνεται η εστίαση σε αυτές τις οθόνες, τοποθετούνται ειδικοί φακοί μπροστά από το κάθε μάτι. Στο κράνος αυτό επίσης υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες συνδεδεμένοι με τον υπολογιστή του παιχνιδιού οι οποίοι δίνουν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ματιών και του σώματος. Οι εικόνες που βλέπει κανείς αλλάζουν ανάλογα με τις κινήσεις του σώματός του. Τα παιχνίδια αυτά γενικά έχουν σχέση με κίνηση (π.χ. πέταγμα αεροπλάνου, οδήγηση μέσα σε τούνελ ή κίνηση μέσα σε λαβίρυνθο κ.λ.π.)

Μερικές φορές οι χρήστες των παιχνιδιών Virtual Reality αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού πληροφοριών οι οποίες φθάνουν στον εγκέφαλο. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στην όραση και στην αντίληψη λόγω της φύσης και του σχεδιασμού του ειδικού κράνους virtual reality καθώς επίσης και λόγω του οπτικού περιβάλλοντος το οποίο δημιουργείται ως εξής:

  • Οι οθόνες είναι τοποθετημένες πάρα πολύ κοντά στα μάτια του χρήστη, για να μπορεί όμως να δει κανείς καθαρά , τα μάτια του πρέπει να εστιάσουν με τέτοιο τρόπο σαν οι οθόνες να βρίσκονταν σε απόσταση έξι μέτρων. Αυτό προκαλεί την κούραση των μηχανισμών εστίασης και ευθυγράμμισης των ματιών.

  • Οι μικροί φακοί εστίασης πρέπει να ρυθμιστούν σωστά έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να δει τις οθόνες καθαρά αλλά και ξεκούραστα. Η απόσταση μεταξύ των δύο αυτών φακών πρέπει να μπορεί να μεταβάλλεται έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ίση με την απόσταση μεταξύ των δύο ματιών του χρήστη. Εάν δεν γίνουν σωστά αυτές οι ρυθμίσεις, τα μάτια θα δυσκολέυονται πολύ να διατηρήσουν την ευθυγράμμισή τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η κούραση λόγω της υπερπροσπάθειας.

Όμως δεν είναι όλα τα κράνη Virtual reality κατασκευασμένα έτσι ώστε να παρέχουν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε να έχουμε καθαρή όραση και χωρίς παραμορφώσεις . Πολλοί άνθρωποι και κυρίως εκείνοι που φορούν γυαλιά, μπορεί να δυσκολευτούν πάρα πολύ ή και να μην μπορέσουν καθόλου να ρυθμίσουν το κράνος (VR) ώστε να έχουν ξεκούραστη όραση.
Επίσης αρκετοί χρήστες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως, ναυτία και ζαλάδες, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα ώστε να μην τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια. ¶λλοι χρήστες όμως μπορεί να ξεπεράσουν τα συμπτώματα αυτά με το χρόνο.
Τα παιδιά που χρησιμοποιούν παιχνίδια Virtual Reality και οι γονείς τους πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, έτσι ώστε να απολαμβάνουν τα παιχνίδια αυτά χωρίς κινδύνους.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές της Αμερικανικής Οπτομετρικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα παιχνίδια Virtual reality.
  • Σιγουρευτείτε πως η όρασή σας είναι σωστή έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιέιτε τέτοια παιχνίδια. Κάνετε τακτικές εξετάσεις των ματιών σας και αναφέρετε στον ειδικό που θα σας εξετάσει ότι σας αρέσει να παίζετε virtual reality games και ακολουθήστε τις συμβουλές του.

  • Μάθετε πρώτα πώς πρέπει να ρυθμίσετε σωστά το κράνος virtual reality για τα δικά σας μάτια. Όταν αγοράζετε το σετ με το κράνος για virtual reality games, ψάξτε για ένα κράνος που να ρυθμίζεται έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε τις οθόνες καθαρά και ξεκούραστα. Δοκιμάστε το πριν το αγοράσετε.

  • Περιορίστε το χρόνο συνεχούς χρήσης σε περίπου 15 λεπτά με επαρκή διαλείμματα ή περιόδους ξεκούρασης έτσι ώστε να ανακτήσετε το αίσθημα της ισορροπίας και του προσανατολισμού. Εάν αισθάνεστε ναυτία, υπερβολική ένταση των ματιών, ζαλάδες ή άλλα συμπτώματα μειώστε ακόμη περισσότερο το χρόνο του παιχνιδιού ή σταματήστε το τελείως.

Τα παιχνίδια Virtual reality αλλά και τα άλλα video games μπορεί να έιναι πολύ ενδιαφέροντα και ευχάριστα. Είναι όμως σημαντικό για τα παιδιά και τους γονείς να χρησιμοποιούν αυτά τα παιχνίδια με σωστό τρόπο έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως είναι ασφαλή.
Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε

Περισσότερες πληροφορίες για το πως λειτουργούν τα virtual reality sets μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: http://www.gel.ulaval.ca/~mbernat/rapporta/rapangl1.html
 
Νέα:
Φακοί για γυαλιά οράσεως High Definition
Νέο φακός επαφής σιλικόνης υδρογέλης Pure Vision 2 HD
To νυχτερινό φως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας.
Ακάταλληλη η πλειονότητα των γυαλιών ηλίου που εισάγεται στη χώρα μας
Σπανάκι και πράσινα λαχανικά για καλύτερη όραση
Περισσότερα Νέα
Γυαλιά Ηλίου
Γυαλιά Ηλίου


Copyright Eye-Net. All rights reserved