Home>Κοινό>Οπτικά-Οπτομετρία
 
Οπτικά-Οπτομετρία
Φακοί Επαφής
Γυαλιά
Νέα - Ειδήσεις
Κατάλογος Καταστημάτων
Ρωτήστε τους ειδικούς
Απαντήσεις από τους ειδικούς
Κοινό αρχική σελίδα












Οπτικά - Οπτομετρία

Ποιός είναι ο Οπτομέτρης
Οπτομέτρης είναι εκείνος ο πτυχιούχος ειδικός, ο οποίος έχει άρτια εκπαιδευτεί στην διάγνωση και αντιμετώπιση των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών. Σε όλη την ευρώπη παραδοσιακά οι οπτομέτρες είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στην διάθλαση και τον προσδιορισμό της συνταγής για την κατασκευή γυαλιών οράσεως καθώς επίσης και στην «λειτουργική» οπτομετρία η οποία εξετάζει και αντιμετωπίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο ματιών. Αυτό συχνά αναφέρεται και ως διόφθαλμη λειτουργία της όρασης. Γενικά οι οπτομέτρες εκτελούν πλήρη εξέταση των ματιών εξετάζοντας την όραση κάποιου ατόμου, την λειτουργία του οπτικού του συστήματος, την ποιότητα της διόφθαλμης όρασης και την υγεία των ματιών.

Τα προβλήματα όρασης συνήθως διορθώνονται με την χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Τα λειτουργικά προβλήματα διορθώνονται με ασκήσεις των ματιών ή/και με γυαλιά. Στην Αμερική σε ορισμένες πολιτείες όπως στην Καλιφόρνια οι οπτομέτρες θα μπορούν και νομικά να χορηγούν φάρμακα όταν αυτό είναι απαραίτητο για την μη χειρουργική αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων των ματιών.

Ποιός είναι ο Οπτικός
Οι οπτικοί αποτελούν ένα παραϊατρικό επάγγελμα, είναι άρτια εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να επεξεργάζονται, να τοποθετούν και να παραδίδουν γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής σύμφωνα με την συνταγή κάποιου ιατρού (ή οπτομέτρη σε όσες χώρες αυτό επιτρέπεται). Οι οπτικοί παρέχουν ειδικευμένες υπηρεσίες σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, χρησιμοποιώντας προχωρημένες τεχνολογίες σε σκελετούς και κρύσταλλα έτσι ώστε τα γυαλιά σας να είναι κατασκευασμένα σωστά, σύμφωνα με τις ανάγκες των δικών σας ματιών.

Ποιός είναι ο Οφθαλμίατρος
Ο οφθαλμίατρος είναι εκείνος ο ιατρός, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα στον τομέα των ματιών. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να κάνει διαγνώσεις, να αντιμετωπίζει και να θεραπεύει όλες τις διαθλαστικές και παθολογικές ανωμαλίες των ματιών και του οπτικού συστήματος, είτε αυτές απαιτούν διαθλαστική διόρθωση, είτε απαιτούν την χορήγηση φαρμάκων, είτε τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επομένως να χορηγεί φάρμακα και να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις καθώς επίσης και να συνταγογραφεί γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.

Η Οπτομετρία στην Ελλάδα
Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή του κράτους για την οπτομετρία, παρά μόνο για την οπτική. Γι' αυτόν το λόγο και δεν αναγνωρίζεται από το επίσημο ελληνικό κράτος η επαγγελματική φιγούρα του οπτομέτρη. Έτσι όσοι έλληνες είναι οπτομέτρες έχουν φοιτήσει όλοι σε σχολές του εξωτερικού και ως επί το πλείστον έχουν και ένα δεύτερο πτυχίο, αυτό του οπτικού, έτσι ώστε να μπορούν και να εξασκούν το επάγγελμα του οπτικού.

Σε ποιά ηλικία πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά για τα μάτια τους
Ο σύδεσμος αμερικανών οπτομετρών προτείνει να γίνεται ένας απλός έλεγχος στην ηλικία των 6 μηνών και η πρώτη πλήρης εξέταση σε ηλικία 3 ετών. Αργότερα τακτικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται από την ηλικία των 5 ετών ένας το χρόνο έως και το τέλος της σχολικής ηλικίας. Τα πιο συχνά προβλήματα σε πολύ μικρή ηλικία, έχουν σχέση με τον στραβισμό και πρέπει να αντιμετωπίζονται οπωσδήποτε πρίν από την ηλικία των 2 ή 3 ετών. Παρ' όλα αυτά εάν έχετε κάποια υποψία πως το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του επισκεφθήτε έναν οφθαλμίατρο ασχέτως από την ηλικία του παιδιού.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε εξέταση των ματιών σας
Πρακτικά, μία εξέταση κάθε 1-2 χρόνια είναι αρκετή εάν τα μάτια σας είναι υγιή και είστε μεταξύ 20 και 50 ετών. Μεγάλο ρόλο πάντως πάιζει και η γενική σας υγεία. Για παράδειγμα εάν έχετε ζαχαρώδη διαβήτη χρειάζεται να ελέγχεται τα μάτια σας τουλάχιστον κάθε χρόνο αν όχι και συχνότερα. Μετά την ηλικία των 50 ετών είναι καλό να εξετάζετε τα μάτια σας μιά φορά το χρόνο γιατί σε αυτήν την περίπτωση η εξέταση του γλαυκώματος είναι πιό σημαντική. Εάν υπάρχει κάποια οικογενειακό ιστορικό με κάποιες ενδείξεις γλαυκώματος θα πρέπει να αρχίσετε τις ετήσιες εξετάσεις των ματιών από την ηλικία των 35 ετών.

Εάν φοράτε φακούς επαφής πρέπει να κάνετε εξέταση των ματιών σας μια φορά το χρόνο ή και συχνότερα ανάλογα με τη συχνότητα που τους χρησιμοποιείτε. Πάντοτε να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεστε.

 

Ολα όσα θα θέλατε να ξέρετε γιά:

To νυχτερινό φως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας.
Σπανάκι και πράσινα λαχανικά για καλύτερη όραση
Τα παιχνίδια Virtual Reality (εικονικής πραγματικότητας) και η όραση
Η παρακολούθηση της τηλεόρασης από κοντά δεν βλάπτει τα μάτια
Γυαλιά Ηλίου
Γυαλιά Ηλίου


Copyright Eye-Net. All rights reserved