Home>Κοινό>Οπτικά-Οπτομετρία>Πρεσβυωπία
 
Οπτικά-Οπτομετρία
Φακοί Επαφής
Γυαλιά
Νέα - Ειδήσεις
Κατάλογος Καταστημάτων
Ρωτήστε τους ειδικούς
Απαντήσεις από τους ειδικούς
Κοινό αρχική σελίδα
Πρεσβυωπία

Πλησιάζετε το κείμενο κοντά στα μάτια σας και τα γράμματα γίνονται θολά. Απομακρύνετε λίγο το κείμενο και τα γράμματα γίνονται και πάλι καθαρά και ευανάγνωστα. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι αναγνωρίζουν αυτό που αλλιώς ονομάζεται πρεσβυωπία. Πολύ κοινά συμπτώματα της πρεσβυωπίας επίσης είναι η κούραση των ματιών, οι πονοκέφαλοι μετά από εργασία σε κοντινή απόσταση όπως διάβασμα, ράψιμο, ζωγραφική κ.λ.π. Λόγω του ότι είναι συνδεδεμένη με την ηλικία, η πρεσβυωπία συχνά αντιμετωπίζεται με εκφράσεις όπως «χάλασαν τα μάτια μου» ή «φταίει που όλα μου τα χρόνια δούλευα σε κοντινή απόσταση» και διάφορες άλλες απλοϊκές εξηγήσεις. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η πρεσβυωπία είναι μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη του οπτικού συστήματος καθώς επίσης και ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι μετά τα 40 τους χρόνια παρουσιάζουν αυτήν την κατάσταση.

Τι προκαλεί την πρεσβυωπία
Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, οι ιστοί του σώματος φυσιολογικά, χάνουν την ελαστικότητά τους. Καθώς το δέρμα γερνά, γίνεται ολοένα και λιγότερο ελαστικό δημιουργώντας ρυτίδες. Με παρόμοιο τρόπο, οι κρυστλλοειδείς φακοί που βρίσκονται μέσα στα μάτια μας χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους, με αποτέλεμα να χάνουν σταδιακά και την ικανότητα να εστιάζουν σε διαφορετικές αποστάσεις. Η απώλεια αυτής της ικανότητας γίνεται αργά και βαθμαία. Οι κρυσταλλοειδείς φακοί των ματιών μας έχουν αρχίσει να χάνουν την ικανότητά τους να αλλάζουν το πάχος και την καμπυλότητά τους, πολύ πριν αντιληφθούμε πως δυσκολευόμεστε να δούμε τα κοντινά αντικείμενα. Καταλαβαίνουμε αυτή την αλλαγή, μόνο όταν η απώλεια αυτής της ελαστικότητας φθάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζει αισθητά την όρασή μας.

Πώς η απώλεια της ελαστικότητας επηρρεάζει την όραση.
Η ικανότητά μας να βλέπουμε ξεκινά όταν το φως εισέρχεται μέσα στο μάτι από τον κερατοειδή. Το σχήμα αυτής της εξωτερικής διάφανης μεμβράνης που λέγεται κερατοειδής μαζί με το σχήμα του κρυσταλλοειδή φακού και το σχήμα του βολβού του ματιού μεταβάλλουν την κατεύθυνση του φωτός (διάθλαση) με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς σε ένα σημείο που βρίσκεται στο πιο πίσω μέρος του ματιού και λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας.
Ο κρυσταλλοειδής φακός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (πίσω μέρος του ματιού). Όταν είμαστε νέοι, ο φακός αυτός είναι πολύ ελαστικός. Με την βοήθεια ενός μικρού μυ ο οποίος λέγεται ακτινωτός μυς, αλλάζει σχήμα (ή αλλιώς προσαρμόζεται) έτσι ώστε να εστιάζονται τόσο τα κοντινά, όσο και τα μακρινά αντικείμενα. Κοιτώντας σε κοντινή απόσταση ο φακός γίνεται πιο κυρτός ανώ για να δούμε μακρυά ο φακός γίνεται πιο επίπεδος.
Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία ο φακός γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Η αλλαγή του σχήματός γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η δυσκολία δεν εντοπίζεται μόνο στο να εστιάσουμε σε κοντινά αντικείμενα αλλά τα μάτια αδυνατούν επίσης και στο να αλλάζουν την ρύθμισή τους αρκετά γρήγορα από κοντινά στα μακρινά αντικείμενα.

Πότε εμφανίζεται.
Η ελαστικότητα του φακού ελαττώνεται καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία. Η ηλικία στην οποία πρωτοεμφανίζεται η πρεσβυωπία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συνήθως όμως τα προβλήματα στην κοντινή όραση αρχίζουν μετά την ηλικία των 40 ετών. Η πρεσβυωπία επηρρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και δεν υπάρχει καμία γνωστή πρόληψη για αυτήν.

Πώς γίνεται η διάγνωση.
Απαραίτητη για τη διάγνωση της πρεσβυωπίας είναι μια ακριβής και λεπτομερής περιγραφή των συμπτωμάτων ακολουθούμενη από μια πλήρη εξέταση της υγείας των ματιών η οποία να περιλαμβάνει εξέταση της ποιότητας της κοντινής σας όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται.
Συνήθως η πρεσβυωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά οράσεως τα οποία βοηθούν τα μάτια να προσαρμόζονται στις κοντινές αποστάσεις. Τα γυαλιά αυτά (γυαλιά διαβάσματος ή γυαλιά για κοντά) βοηθούν τις ακτίνες του φωτός έτσι ώστε να διαθλώνται πιο αποτελεσματικά αποκαθιστώντας έτσι την απώλεια της κοντινής όρασης .
Εάν δεν έχετε άλλο διαθλαστικό πρόβλημα όρασης όπως υπερμετρωπία ή αστιγματισμό μπορεί να χρειάζεστε μόνο γυαλιά για το διάβασμα ή άλλες ασχολίες σε κοντινή απόσταση. Εάν όμως έχετε και άλλα διαθλασικά προβλήματα όπως υπερμετρωπία ή αστιγματισμό θα χρειαστείτε δύο ζεύγη γυαλιών (ένα για μακρυά και ένα για κοντά). Αν θέλετε να βλέπετε μακρυά και κοντά με τα ίδια γυαλιά, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε διπλοεστιακά γυαλιά (linkμε σχετικό θέμα στα κρύσταλλα), δηλαδή αυτά που έχουν δύο διαφορετικές εστίες με διαφορετικούς βαθμούς για μακρυά και για κοντά, είτε πολυεστιακά γυαλιά (link με σχετικό θέμα στα κρύσταλλα) όπου με αυτά τα τελευταία θα μπορείτε να βλέπετε σε όλες τις απόστάσεις.

Φακοί επαφής και πρεσβυωπία.
Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και φακούς επαφής ακόμη και με την πρεσβυωπία. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις.
Α Πολυεστιακοί φακοί επαφής, δηλαδή διορθώνουν όποιο διαθλαστικό πρόβλημα όρασης έχετε για μακριά ενώ ταυτόχρονα βλέπετε και κοντά.
Β. Φακοί επαφής μονής όρασης. Εδώ χρησιμοποιοούνται κανονικοί φακοί επαφής, μόνο που στο ένα μάτι δίνεται η διόρθωση για κοντά και στο άλλο η διόρθωση για μακρυά.
Γ. Εάν έχετε κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα για μακρυά μπορείτε να το διορθώσετε με κανονικούς φακούς επαφής ενώ για κοντά να χρησιμοποιείτε ένα ζευγάρι γυαλιά με την πρόσθετη διόρθωση που χρειάζεστε πάνω από τους φακούς επαφής.

Για το ποιά λύση είναι καλύτερη για τις δικές σας ανάγκες είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δικό σας ειδικό για τα μάτια , ο οποίος μετά από μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές σας ασχολίες θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση.

 

 

Ολα όσα θα θέλατε να ξέρετε γιά:

To νυχτερινό φως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας.
Σπανάκι και πράσινα λαχανικά για καλύτερη όραση
Τα παιχνίδια Virtual Reality (εικονικής πραγματικότητας) και η όραση
Η παρακολούθηση της τηλεόρασης από κοντά δεν βλάπτει τα μάτια
Γυαλιά Ηλίου
Γυαλιά Ηλίου


Copyright Eye-Net. All rights reserved