Home>Οπτικοί>Επιστημονικά θέματα>Lasik Κλινικές επιπλοκές και η πρόληψή τους
 
Νέα Ειδήσεις
Εμπορεύματα
Εξοπλισμός
καταστήματος
Κατάλογος
Προμηθευτών
Κατάλογος καταστημάτων
Επιστημονικά θέματα
Οπτική οπτομετρία, κανονισμοί και εκπαίδευση
Σχολές οπτικής οπτομετρίας
Οπτικοί αρχική σελίδα
     










Lasik Κλινικές επιπλοκές και η πρόληψή τους

Της Ερρικα Πάππας, Οπτομέτρη



Α. Διεγχειρητικές επιπλοκές

1. Επιπλοκές του κερατοειδικού κρημνού.


2. Η υπερβολική ή εκτεταμένη χρήση αναισθητικών σταγόνων είναι τοξική για το επιθήλιο και μπορεί να προκαλέσει οίδημα του επιθηλίου και απόπτωσή του, κατά τη διάρκεια κυρίως που ο μικροκερατόμος περνά πάνω απά τον κερατοειδή.

3. Ο χειρισμός του βλεφαροδιαστολέα πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην γίνει εκδορά του κερατοειδή κατά την εισαγωγή και την απομάκρυνση του (Εικόνα 7).

4. Η χρωστική (gentian violet) που χρησιμοποιείται για να μαρκαριστεί ο κερατοειδής πριν την κερατεκτομή είναι τοξική για το επιθήλιο. Για το λόγο αυτά πρέπει να τοποθετείται ελάχιστη ποσότητα στο εργαλείο μαρκαρίσματος του κερατοειδή.

5. Σχήματα κερατοειδή και διαμορφώσεις κόγχου Για την αποφυγή και πρόληψη επιπλοκών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες παράμετροι σχήματος του κερατοειδή και μορφολογίας του κόγχου του κάθε ασθενή.

6. Αιμορραyίες του υποεπιφυκότα (Υπόσφαγμα)

7. Νεοαγγείωση Πολλοί ασθενείς έχουν ιστορία μακροχρόνιας χρήσης φακών επαφής που σχετίζεται με τη δημιουργία νεοαγγείωσης στον κερατοειδή. Η προεγχειρητική εξέταση πρέπει να εντοπίσει όχι μόνο την παρουσία, αλλά και την έκταση που τα αγγεία εισέρχονται στον περιφερικό κερατοειδή. Παρά την πιθανή εμφάνιση αγγείων που αιμορραγούν στην άκρη του κρημνού, οι συνέπειες είναι τυπικά ελάχιστες.

8. Υπολείμματα στην περιοχή της ενδιάμεσης επιφάνειας κρημνού/στρώματος.
Η ενδιάμεση επιφάνεια του κρημνού και του στρώματος του κερατοειδή μπορεί να περιέχει διάφορα υπολείμματα όπως: σωματίδια από τον αέρα του χειρουργείου, από τα μηχανήματα, από το το τάλκ των χειρουργικών γαντιών, ίνες από υφασμάτινα σκεπάσματα και σφουγγαράκια (βλέπε Εικόνα 9), εκκρίσεις από τη δακρυική στιβάδα, επιθηλιακά κύπαρα ή κύτταρα αίματος και ανόργανα στοιχεία που αιωρούνται στο χειρουργείο. Συνήθως τα υπολείμματα αυτά δεν είναι κλινικά σημαντικά και δεν επιδρούν στη οπτική ανάνηψη του ματιού. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα υπολείμματα μπορεί να παρεμβαίνουν στην οπτική ποιότητα του αποτέλεσματος και να απαιτείται ανασήκωση του κρημνού και απομάκρυνση των υπολειμμάτων.

9. Επιπλοκές που σχετίζονται με το λέιζερ. Οι επιπλοκές που συνδέονται άμεσα με το excimer λέιζερ είναι πολλές αλλά μπορεί κατά το μεγαλύτερο μέρος να εξαλειφθούν εάν το λέιζερ λειτουργεί σωστά. Η συγκέντρωση της δέσμης, το ενεργειακό επίπεδο και η ποιότητα της δέσμης του λέιζερ πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά πριν από κάθε επέμβαση. Πρέπει να κατανοηθεί ότι το λέιζερ είναι ένα μηχάνημα με συνεχείς "διακυμάνσεις" που εξαρτούνται από την θερμοκρασία του δωματίου, την υγρασία και την καθαρότητα αέρος. Μια μη ευθυγραμμισμένη δέσμη λέιζερ μπορεί να δώσει μια αποκεντρωμένη ζώνη σμίλευσης με ανώμαλο αστιγματισμό και με οπτικές ενοχλήσεις. Μη σωστό ενεργειακά επίπεδα μπορεί να επιδράσουν σε υπερδιόρθωση ή υποδιόρθωση. Κακή ποιότητα δέσμης μπορεί να δράσει σε ακανόνιστη σμίλευση. Αποκεντρωμένες ζώνες σμίλευσης δεν είναι συχνές για ένα έμπειρο χειρουργό. Αυτές δημιουργούνται με μη σωστή τεχνική, με μη ευθυγραμμισμένη δέσμη λέιζερ ή με μη σωστή προσήλωση του ασθενή στο λέιζερ.

< Επιστροφή

 

 

 
Ψάξτε στο Eye-Net

 


Copyright Eye-Net. All rights reserved