Home>Οπτικοί>Επιστημονικά θέματα>Πόλωση του φωτός
 
Νέα Ειδήσεις
Εμπορεύματα
Εξοπλισμός
καταστήματος
Κατάλογος
Προμηθευτών
Κατάλογος καταστημάτων
Επιστημονικά θέματα
Οπτική οπτομετρία, κανονισμοί και εκπαίδευση
Σχολές οπτικής οπτομετρίας
Οπτικοί αρχική σελίδα
     










Πόλωση του φωτός

http://light.physics.auth.gr/


Το φως του ήλιου, αλλά και σχεδόν κάθε άλλη πηγή φωτός εκπέμεπει κύματα φωτός. Σε αυτά τα κύματα το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου είναι πάντοτε κάθετο στη διεύθυνση διάδοσης. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ενότητα της Συχνότητας της Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όταν στην πορεία του κύματος του φωτός παρεμβάλλεται ένα φίλτρο (polarizer 1), όπως στο σχήμα που ακολουθεί, τότε λέμε ότι το φως πολώνεται σε σχέση με τη διεύθυνση της διάδοσης. Το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου συνεχίζει να είναι κάθετο στη διεύθυνση διάδοσης του κύματος.

Πριν το φυσικό φως συναντήσει το πρώτο φίλτρο, το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου είναι ελεύθερο να κινηθεί σε οποιαδήποτε διεύθυνση. Μετά όμως τη συνάντηση του φωτός με το φίλτρο, το διάνυσμα της Έντασης είναι αναγκασμένο να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διεύθυνση, καθώς το φίλτρο απορροφά όλες τις δέσμες φωτός που δεν μπορούν να διέλθουν από τη σχισμή του. Όταν το φως συναντήσει και το δευετρο φίλτρο (polarizer 2) μπλοκάρεται.

Το φυσικό φως μπορεί να πολωθεί ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις ανάκλασης, αν και γενικά τα σώματα που ανακλούν το φως δεν μπορούν να θεωρηθούν καλοί πολωτές. Καλοί πολωτές του φωτός μπορούν να θεωρηθούν κάποια διαφανή σώματα, ανάλογα με τις οπτικές τους ιδιότητες φυσικά.

Μία ζεστή ημέρα με το αυτοκίνητο στην άσφαλτο μπορούμε να παρατηρήσουμε την πόλωση του φωτός. Το ανακλώμενο από την άσφαλτο φως εν μέρει πολώνεται με το διάνυσμα της Έντασης του Ηλεκτρικού Πεδίου να είναι παράλληλο στο έδαφος. Αυτό το φως μπορεί να μπλοκαριστεί από πολωτικά φίλτρα κάθετα στη διεύθυνση διάδοσης του διανύσματος, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Οι φακοί των γυαλιών στο σχήμα απορροφούν την ακτινοβολία με το κόκκινο χρώμα. Στην περίπτωση αυτή το διάνυσμα της έντασης είναι κάθετο στους φακούς. Αντίθετα, οι μπλε ακτινοβολίες δεν απορροφόνται, καθώς το διάνυσμα της Έντασης είναι παράλληλο προς τους φακούς.

Σήμερα, μία από τις πιο κοινές χρήσης της πόλωσης του φωτός είναι liquid crystal display (LCD) εφαρμογές, δηλαδή εφαρμογές που βασίζονται στους υγρούς κρυστάλλους. Τέτοιες είναι ρολόγια χειρός κι επιτραπέζια, οθόνες υπολογιστών κ.λπ. Αυτές οι συσκευές βασίζονται στην αλληλεπίδραση κρυσταλλικών μορίων με συγκεκριμένο καμπυλωτό σχήμα με ένα ηλεκτρικό πεδίο και πολωμένου φωτός. Δε θα αναλύσουμε τη λειτουργία των συσκευών αυτών στην παρούσα ενότητα, καθώς αυτή η ανάλυση ξεφεύγει των σκοπών της σελίδας. Η πόλωση του φωτός είναι ένα φαινόμενο που χρησιμοποιείται πολύ και στα μικροσκόπια.



 

 

 

 
Ψάξτε στο Eye-Net

 


Copyright Eye-Net. All rights reserved